Uitgelicht
Zwetende pubers...

Zwetende pubers...

Pubers hebben meer behoefte aan privacy dan jonge kinderen, en zullen niet meer zo gemakkelijk tegelijk met hun ouders de badkamer gebruiken. Toch kun je vaak wel zien hoe je kind met hygiëne omgaat. Af en toe kunnen jongeren daarbij nog wel een tip gebruiken.

Wassen of douchen

In de puberteit verandert de transpiratiegeur van kinderen. Als ze bezweet van het sportveld komen, kunnen ze soms echt stinken. Dat is even wennen, ook voor de ouders. Soms hebben ze zelf niets in de gaten. Je kunt ze daar een beetje bij helpen, want vrienden of klasgenoten kunnen het vies vinden.

  • Dagelijks douchen is niet altijd echt nodig. Het kan zelfs onprettig zijn voor kinderen met een gevoelige huid.
  • Uiteraard moet je kind zich wel dagelijks wassen, bijvoorbeeld met een washandje bij de wastafel.

Zweten

Aan het begin van de puberteit gaan bij kinderen de zweetklieren onder de oksels, voeten en bij de geslachtsdelen werken. Dit gebeurt onder invloed van hormonale veranderingen.

  • Het is goed om in de gaten te houden of je kind elke dag de oksels en voeten met zeep wast.
  • Controleer ook of je kind na het wassen en afdrogen deodorant gebruikt.
  • Als je kind veel transpireert, is het beter dat het zich wat vaker wast dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken zonder zich te wassen.

Haren wassen

In het begin van de puberteit krijgen jongeren last van vette haren. Dagelijks haren wassen maakt dat alleen maar erger. Beter is om de haren om de dag te wassen. Wast je kind de haren wel elke dag, laat het dan een 'shampoo voor elke dag' gebruiken.

Voor de spiegel

Let erop dat kinderen regelmatig hun handen wassen en hun nagels knippen en schoonhouden. Meisjes letten daar meestal beter op dan jongens. Meisjes staan ook vaak lange tijd in de badkamer om met hun haar en make-up te experimenteren. Lach je dochter niet uit. Dat experimenteren wordt na een paar jaar vanzelf wat minder. Het is nu belangrijk voor de ontwikkeling. Voor de spiegel leert je kind zichzelf beter kennen.

Ook interessant


Nieuwsdatum: woensdag 26 juli 2023

Nieuws