Uitgelicht
Wat kun je doen als je puber te veel stress heeft?

Wat kun je doen als je puber te veel stress heeft?

Wat kun je doen als je puber te veel stress heeft?

Steeds meer jongeren ervaren veel druk. Ze moeten van alles doen op allerlei vlakken. Ze moeten goed presteren op school, zo hoog mogelijk scoren bij het sporten, meegaan naar feestjes, festivals en social media bijhouden: de verwachtingen zijn hoog! Het is niet zo raar dat voor veel jongeren de druk te hoog wordt en ze mentale klachten krijgen. Wat kun je doen om deze klachten bij jouw puber te voorkomen?

 

Een beetje stress of druk is gezond en normaal. Door stress blijf je scherp en alert als je bijvoorbeeld een opdracht zo goed mogelijk moet uitvoeren. Als de opdracht klaar is, verdwijnt de stress. Gezonde stress is dus nodig om goed te presteren en om spannende of nieuwe dingen te durven.

Maar te veel en te lang stress is niet gezond. Het kan voor veel mentale problemen zorgen. Jij kunt je kind helpen. Hoe? Hier zijn 5 tips.

1. Niemand is perfect

Zie je kind zoals het is, niet de prestaties of mislukkingen. Kijk waar je kind blij van wordt en waar het energie van krijgt. Kijk ook realistisch naar wat je kind aankan, op een dag en op school. Kijk welk onderwijsniveau bij hem past. Hoger, sneller, meer, harder is niet altijd 'beter'.

2. Kijk welke verwachtingen gezond zijn

Misschien vindt je kind dat het moet voldoen aan alle verwachtingen die anderen van je kind hebben. Of dat het moet voldoen aan alle mooie plaatjes op social media. Bespreek met je kind of deze verwachtingen haalbaar zijn. En wat wil je kind zelf?

Praat hierover en help je kind de eigen gedachten te onderzoeken. Vraag bijvoorbeeld eens wat je kind allemaal tegenkomt op social media. Zie je veel perfecte plaatjes voorbijkomen, vertel dan dat dit niet realistisch is. Vertel dat niemand een perfect leven heeft, en dat ups en downs erbij horen. Laat je kind vooral ook weten dat het goed is zoals het is.

3. Tijd om te niksen

Help je kind de balans te vinden tussen school en andere zaken. Zorg ervoor dat je kind regelmatig ontspant, tijd voor hobby’s heeft en echt vakantie kan houden. Probeer rust te brengen. Niks doen, lummelen, of je af en toe vervelen is ook goed.

4. Minder nadruk op cijfers en schoolwerk

Verder kan het helpen dat je je niet teveel op cijfers en resultaten focust. Zeg liever: 'wat fijn dat je zo je best hebt gedaan' in plaats van: 'wat goed dat je een 8 hebt gehaald.' Waardeer ook de resultaten en talenten van je kind buiten school.

5. Help bij het bieden van structuur

Kijk samen naar een haalbaar dagritme. Slaap is hierbij belangrijk. Ook is het goed elke dag even te bewegen en even naar buiten te gaan.

Meer informatie

Bovenstaande tips en meer informatie over hoe je de mentale druk bij je puber kunt verlagen, lees je op de website Samen druk verlagen - De Gezonde Generatie.


Nieuwsdatum: woensdag 06 maart 2024

Nieuws