Uitgelicht
Wat kun je doen als je baby huilt: 5 tips

Wat kun je doen als je baby huilt: 5 tips

Wat kun je doen als je baby huilt: 5 tips

Baby's huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Dat hoort erbij. Het is één van de manieren waarop je baby met jou communiceert. Als je baby huilt, wil het laten zien dat het iets nodig heeft. Hij of zij heeft honger, pijn, voelt zich niet lekker, is moe of wil aandacht. Soms heb je snel door waarom je kind huilt, maar soms heb je geen idee. En hoe vaak huilen is nog normaal?

Hoe vaak en hoe lang huilt een baby gemiddeld?

Baby's huilen de 1e 3 maanden van hun leven het meest. De 1e 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen af. Vanaf ongeveer 12 weken totdat je baby een jaar is, huilt het gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag. Veel baby's huilen vooral aan het einde van de middag of 's avonds een tijdje.

Wat kun je doen: 5 tips

Natuurlijk wil je graag dat je baby zo weinig mogelijk huilt. Onderstaande 5 tips kunnen hierbij helpen.

Tip 1 Zorg voor regelmaat

Houd een vaste volgorde aan van activiteiten. Je baby weet dan wat er gaat gebeuren. Dit geeft een vertrouwd gevoel. Bijvoorbeeld als je baby na het slapen wakker wordt: eerst voeden, dan verschonen, knuffelen, samen spelen en weer in bed leggen als hij of zij moe wordt.

Tip 2 Zorg voor zo weinig mogelijk prikkels

Je baby krijgt prikkels door een radio of televisie, speelgoed met geluid, of veel speelgoed in de box. Maar je baby kan ook teveel prikkels krijgen als er bezoek is, of als je steeds aandacht van je baby vraagt. Zorg daarom voor een rustige omgeving. Zet de radio or televisie uit. En laat je baby af en toe rustig liggen, ook als er bezoek is.

Tip 3 Leer je baby goed kennen

Als je de lichaamssignalen van je baby herkent, weet je sneller wat er aan de hand is als je baby huilt. Luister en kijk daarom goed naar je baby. Waar wordt je baby rustig van, wat vindt hij of zij prettig en wat niet?

Tip 4 Leg je baby op tijd in bed

Leg je baby in bed als het signalen geeft dat het moe is. Voorbeelden van vermoeidheidssignalen zijn gapen, bleek worden, in de ogen wrijven, rode wangen en/of oren, wegkijken, jengelen.

Tip 5 Gebruik voor iedere actie een vaste plek

Je maakt het leven voor je baby voorspelbaar als bij ieder actie een vaste plek hoort. Dus verschonen op het verschoonkussen, slapen in bed en spelen in de box.

Nooit schudden

Soms blijft je baby huilen, wat je ook doet. Hier kun je wanhopig of boos van worden. Als je merkt dat je te moe of geïrriteerd wordt, leg je baby dan op een veilige plek en loop even weg. Pak je baby weer op als je je rustiger voelt.

Zorg dat je je kind nooit heen en weer schudt. Schudden is gevaarlijk voor de hersenen van je baby. Ze bonken tegen de schedel waardoor er hersencellen kapot kunnen gaan. Je kind kan hier blijvend letsel aan overhouden.

Vraag anderen om hulp als het je teveel wordt. Zoek steun of hulp bij mensen in je omgeving of vraag om advies bij de Jeugdgezondheidszorg.

Huilen hoort erbij

Het is onbekend waarom de ene baby wel en de andere baby niet veel huilt. Bij 95% van de baby's is er geen medische oorzaak voor het vele huilen.

Hoe vervelend je het ook vindt: huilen hoort erbij. Sommige baby's hebben het nodig om 5 tot 20 minuten te huilen om in slaap te kunnen vallen. Probeer dan te accepteren dat je baby even huilt.

Ook interessant


Nieuwsdatum:  woensdag 03 mei 2023

Nieuws