Uitgelicht
Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf

Als ouder heb je het druk met zorgen voor je kind(eren), je werk en je sociale contacten. En met alle andere dingen die je moet doen zoals de was, de boodschappen en het regelen van allerlei afspraken. Tijd voor jezelf maken is dan best lastig. Soms kun je verlangen naar een moment dat je helemaal niets hoeft.

 

Als je regelmatig iets leuks doet voor jezelf, is dat niet alleen voor jou fijn, maar ook voor je partner en kind(eren). Het verkleint de kans op oververmoeidheid of stress.

Hoe maak je tijd voor jezelf?

  • Plan regelmatig, in overleg met je partner, een middag of avond vrij voor jezelf. Zet het in je agenda, net zoals je doet met andere afspraken. Sta je er alleen voor in de dagelijkse zorg voor je kinderen? Misschien kan je vader of moeder een dagdeel in de week oppassen? Of een vriendin of familielid?
  • Wissel de zorg voor de kinderen op de ochtenden in het weekend af met je partner. Zaterdagochtend staat de een op als je kind wakker wordt en zondagochtend de ander. Zo hebben jullie allebei 1 ochtend tijd om uit te slapen, een boek te lezen of een podcast te luisteren.
  • Spreek met een andere ouder af om een ochtend of middag in de week op elkaars kind(eren) te passen. De ene keer spelen de kinderen bij jou, de andere keer bij de andere ouder.
  • Als je geen gebroken nachten meer hebt kun je overwegen wat vroeger op te staan. Zo heb je het 1e half uurtje van de dag voor jezelf. Op je gemak douchen, boterhammen smeren of de krant lezen. Op deze manier heb je een rustige start van de dag.
  • Jonge kinderen kunnen al leren om zelfstandig te spelen. Dit levert jou een klein relaxmoment op.

Het hoeft niet perfect

Vraag je regelmatig af: moet ik dit echt op dit moment doen? Wat gebeurt er als ik het niet doe? Soms stel je te hoge eisen aan jezelf, aan hoe je huis eruit moet zien en hoe je je kind opvoedt. Neem liever een rustmoment als je kindje slaapt of zelf speelt. Ga even lekker zitten met een kop koffie of thee en een tijdschrift of een boek.

Als je regelmatig ontspant, dan heb je meer energie en meer zin om je alledaagse werkzaamheden uit te voeren. Je voelt je dan beter en daardoor is het makkelijker om een leuke moeder of vader te zijn.

Filmpje

In het filmpje Zo maken deze ouders tijd voor henzelf (YouTube) praat Fiona met ouders over het ouderschap. Zij vraagt hoe deze ouders tijd voor zichzelf maken.


Nieuwsdatum: donderdag 06 april 2023

Nieuws