Uitgelicht
Praten met je kind over heftige gebeurtenissen in het nieuws

Praten met je kind over heftige gebeurtenissen in het nieuws

Praten met je kind over heftige gebeurtenissen in het nieuws

Kinderen vangen op school en thuis van alles op over nare gebeurtenissen die in het nieuws zijn, zoals natuurrampen of oorlogen. Kinderen kunnen bang worden door de dingen die ze in het nieuws horen. Daarom is het goed om hierover te praten met je kind.

Ieder kind reageert anders

Je kind hoort van alles, maar kan dit niet altijd goed plaatsen. Misschien maakt je kind zich zorgen, of begrijpt het niet wat er precies aan de hand is. Het kan zijn dat je kind er vragen over heeft. Sommige kinderen zijn juist heel stil, maar dat wil niet zeggen dat ze er niets van meekrijgen. Zelfs al lijkt je kind op te gaan in een spel, het hoort meer dan je denkt.

Stel vragen en luister

Het is belangrijk om te praten met je kind. Maar hoe pak je dat aan? Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar je kind.

  • Vraag of je kind wil vertellen wat het heeft gehoord en sluit hierop aan. Door te vragen wat je kind al weet kun je je antwoord aanpassen en gebruik maken van de woorden die je kind gebruikt.
  • Vraag hoe je kind zich voelt. Erken de gevoelens van je kind. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik kan me best voorstellen dat je hier bang van wordt. Het ís ook akelig wat er is gebeurd.'
  • Houd rekening met het karakter van je kind. Het ene kind is gevoeliger dan het andere kind. Jij kent je kind het beste. Volg daarbij dus vooral je gevoel.

Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vind je meer tips die je bij het gesprek met je kind kunnen helpen.

Samen met je kind nieuws kijken

Met kinderen van 8 tot 12 jaar kun je samen naar het Jeugdjournaal kijken. Je kunt de uitzending ook eerst zelf bekijken op jeugdjournaal.nl om te zien of het past bij je kind.

Met kinderen vanaf ongeveer 7 jaar kun je de kinderkrant Kidsweek lezen op Kidsweek.nl.

Zoek afleiding en ontspanning

Het is goed om na het bespreken van moeilijke gebeurtenissen wat afleiding en ontspanning te zoeken. Je kunt samen een boekje lezen of wat leuks gaan doen.


 


Nieuwsdatum: dinsdag 21 februari 2023

Nieuws