Uitgelicht
Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap

Als je zwanger bent, verandert er veel: lichamelijk, emotioneel en in de relatie met je partner. Tijdens de zwangerschap is het goed om met je partner in gesprek te gaan over veranderingen die komen gaan, straks als jullie kind er is.

Lijstjes maken

Maak samen een lijstje van zaken die geregeld moeten worden. Op Groeigids.nl vind je informatie over het regelen van kraamzorg, het aanvragen van een kraampakket en het nadenken over borst- of flesvoeding. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Het werken met lijstjes biedt structuur bij de voorbereiding op de komst van de baby.

Praktische voorbereidingen

Je kunt veel doen om de komst van jullie baby goed voor te bereiden. Koop samen de spullen voor de babyuitzet en maak de babykamer klaar. Vergeet ook niet om samen aan de zakelijke kant te denken. Op Rijksoverheid.nl vind je informatie over het erkennen van het kind (als jullie niet getrouwd zijn), het geboorteverlof, het ouderschapsverlof en de geboorteaangifte. En bekijk alvast de kortste route naar het ziekenhuis.

Taakverdeling

Het is goed om alvast na te denken over de toekomstige taakverdeling. Het is belangrijk dat jullie er straks als 1 team zijn voor jullie kind. Bespreek samen welke taken in de opvoeding én in huis jullie per persoon goed liggen. De een houdt van koken, de ander sopt liever de badkamer. Dat zijn persoonlijke keuzes, die je als 'team' bespreekt. Als je allebei wilt werken, is het belangrijk om goede kinderopvang te zoeken. Je werkt prettiger als je weet dat je kind het goed heeft.

Wat kun je nog meer doen om je voor te bereiden?


Nieuwsdatum: woensdag 10 januari 2024

Nieuws