Uitgelicht
Opvoedtip: veilig naar school

Opvoedtip: veilig naar school

Na 6 weken vakantie, stappen veel kinderen weer elke dag op de fiets of gaan lopend naar school. Dat is even wennen. Voor de kinderen, én voor alle mensen die zij onderweg tegen komen.

Voor sommige kinderen is het de 1e keer dat zij zonder ouders naar school gaan.

Veilig onderweg

Natuurlijk wil je dat je kind veilig op school aankomt. De volgende tips helpen hierbij.

  • Stop je telefoon weg en zet hem op stil. Dan kom je niet in de verleiding een bericht te checken of een telefoontje op te nemen. Bovendien is het wettelijk verboden je telefoon in het verkeer in je hand te houden. Je kunt een boete krijgen van € 140,00! Zeg dit ook tegen je kind als het alleen naar school gaat.
  • Breng je kinderen vaker te voet of op de fiets naar school in plaats van met de auto.
  • Vertrek op tijd zodat je niet hoeft te haasten.
  • Gaat je kind voor het eerst naar de brugklas? Oefen dan van tevoren samen de nieuwe route en bespreek de gevaarlijke punten die je tegenkomt.
  • Zit je in de auto? Houd extra rekening met schoolgaande jeugd door zelf op tijd te vertrekken en daardoor minder snel en gehaast te rijden.
  • Geef zelf altijd het goede voorbeeld: stop voor rood licht, steek je hand uit als je afslaat en doe het fietslicht aan als het donker is.

Leer in het verkeer

Wat een kind kan in het verkeer, hangt af van de leeftijd. Al doende leert je kind veel: laat het dus lekker lopen en fietsen. Leg onderweg de verkeersregels uit en waar het op moet letten. Op de website van de ANWB staan tips hiervoor.

Lees ook

Op of achterop de fiets - Groeigids: over zelfstandig in het verkeer en veilig achterop de fiets.

 


Nieuwsdatum: dinsdag 15 augustus 2023

Nieuws