Uitgelicht
Opvoedtip: veilig in en om het water

Opvoedtip: veilig in en om het water

Opvoedtip: veilig in en om het water

Spelen in en om het water is heerlijk, vooral met warm weer. Veel ouders gaan gezellig met hun kinderen naar het zwembad, de zee of een nabijgelegen meer. Of zetten in de tuin een zwembad neer. Helaas gebeuren er nog steeds veel ongelukken in en om het water. Kinderen onder de 5 jaar lopen het meeste risico op verdrinking. Met name kinderen van 1 en 2 jaar oud. Op deze leeftijd kunnen kinderen nog niet zwemmen en zijn ze te jong om dat al te leren.

 

Veel ouders denken dat kinderen, als ze verdrinken, spartelen of gillen. Het kenniscentrum VeiligheidNL waarschuwt dat de meeste kinderen juist snel en zonder geluid kunnen verdrinken, zelfs in een heel klein laagje (van 10 cm diep) water.

4 tips als je met je kind in de buurt van water bent

  1. Zorg dat je je kind altijd kunt zien.
  2. Laat je niet afleiden, door bijvoorbeeld je smartphone of boek.
  3. Blijf bij een kind onder 3 jaar zo dichtbij dat je je kind kunt aanraken.
  4. Loop nooit even weg bij je kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat.

Meer tips om verdrinking te voorkomen

  • Ben je met een groep? Spreek dan goed af wie er op je kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders dat doet.
  • Laat oudere kinderen nooit op je kind letten in de buurt van water. Zij raken snel afgeleid en schatten het gevaar nog niet goed in.
  • Zwemvleugels en zwembandjes kunnen je kind beschermen. Maar ook dan is het belangrijk dat je op je kind blijft letten.
  • Doe je kind geen zwemvleugels om in zee als de wind naar de zee waait, of in open water met stroming of harde wind. Dan kan je kind afdrijven.

Meer lezen


Nieuwsdatum: dinsdag 13 juni 2023

Nieuws