Uitgelicht
Opvoedtip: sexting, praat erover met je puber

Opvoedtip: sexting, praat erover met je puber

Opvoedtip: sexting, praat erover met je puber

Sexting (een combinatie van 'texting' en 'sex') is het sturen van berichtjes met een seksuele inhoud. Dat kan gewoon tekst zijn maar ook foto's of filmpjes. Jongens maken een foto van hun geslachtsdeel, meisjes doen hun truitje omhoog. Seksuologen zien het als een normaal onderdeel van de seksuele experimenteerfase.

Shame sexting

Het is belangrijk om erg voorzichtig te zijn met sexting. De filmpjes of foto's kunnen ongewild worden verspreid of kunnen worden gebruikt om iemand te chanteren. Dat heet 'shame sexting', wat betekent: problematische sexting. Dit kan leiden tot pesten, schaamte en psychische problemen.

Soms gebeurt dit niet met kwade bedoelingen. Jongeren sturen bijvoorbeeld de foto's door naar vrienden of klasgenoten. Ze denken dan niet na over de gevolgen die het kan hebben.

Het kan ook zijn dat iemand juist wel kwade bedoelingen heeft. Bijvoorbeeld een ex-vriendje of ex-vriendin is boos omdat de relatie uit is en stuurt een foto of filmpje uit boosheid door naar anderen of plaatst het op internet.

Wat kun je doen om problemen te voorkomen?

  • Toon belangstelling voor wat je kind op internet en social media doet. Maak de online wereld een normaal onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Vraag je kind wat het online heeft meegemaakt ('Hoe was het vandaag op internet?') en kijk samen naar grappige posts op Tiktok of Instagram.
  • Praat met je tiener over hoe hij of zij zichzelf presenteert op internet. Leg uit dat het belangrijk is om goed na te denken over wat je online zet en over de foto's die je deelt. En vertel dat het moeilijk is om online geplaatste informatie te verwijderen.
  • Praat ook over sexting. Bespreek de risico's van het maken en versturen van (naakt)foto's en seksfilmpjes.
  • Leg je tiener uit dat iemand je ook kan herkennen zonder je gezicht op de foto. Bijvoorbeeld aan uiterlijke eigenschappen zoals moedervlekken of een tatoeage, of aan de omgeving die op de foto te zien is.
  • Laat je kind weten dat het je alles kan vertellen, ook op het gebied van relaties, verliefdheid en seks.
  • Leer je kind 'nee' te zeggen als het iets niet wil.
  • Vertel je kind dat het nooit seksuele beelden moet doorsturen die het krijgt toegestuurd.

Voor jongeren

Wil je kind liever niet met jou maar met iemand anders over sexting praten of chatten? Wijs je kind op de volgende mogelijkheden:

Meer informatie over mediaopvoeding

Kijk voor meer tips om veilig om te gaan met internet op mediaopvoeding.nl of mediawijsheid.nl.


Nieuwsdatum: maandag 04 april 2022

Nieuws