Uitgelicht
Opvoedtip: risicovol spelen

Opvoedtip: risicovol spelen

Wat doe jij als je kind hoog het klimrek in klimt? Of een beetje te hard fietst naar jouw zin? Of wild aan het stoeien is met een vriendje? Grijp je in? Of juist niet?

Skaten, in bomen klimmen, stoeien en op ontdekkingstocht. Het zijn dingen die kinderen leuk en spannend vinden. Maar er zitten ook risico's aan.

Daarom kun je als ouder best bezorgd zijn wanneer je kind buiten speelt. Want natuurlijk wil je je kind beschermen tegen gevaar. En dat doe je niet alleen door in te grijpen als er gevaar dreigt, maar juist ook door je kind risico's te laten nemen. Dit klinkt eng, maar het is goed voor de ontwikkeling van je kind.

Wat is risicovol spelen?

Bij risicovol spelen laat je je kind lekker stoeien, klimmen, rennen, skaten. Risicovol spelen is spannend, uitdagend en avontuurlijk. Je kind verlegt zijn of haar grenzen. En soms heeft dat een bult of een schaafwond tot gevolg. Maar wat zal je kind trots zijn als hij of zij iets kan wat eerst niet lukte!

Goed voor de ontwikkeling van je kind

Risicovol spelen betekent dat je kind meer kans heeft op een ongelukje tijdens het spelen. Waarom is dat goed voor de ontwikkeling? Door risicovol te spelen zal je kind steeds nieuwe dingen ontdekken, grenzen verleggen en leren van fouten. Hierdoor:

  • wordt je kind motorisch vaardiger;
  • krijgt je kind meer zelfvertrouwen;
  • leert je kind angsten overwinnen;
  • ontwikkelt je kind doorzettingsvermogen.

Hoeveel speelruimte geef jij je kind?

Probeer een goede balans te vinden tussen vrijheid geven en beschermen. Dat kun je gewoon uitproberen en opbouwen. Bedenk wat er gebeurt als het mis gaat. Is dat erg? Als je denkt dat het te gevaarlijk wordt, grijp dan in. Leg aan je kind uit waarom je ingrijpt. Zo leert je kind er weer van.

Ieder kind en iedere ouder is anders. Sommige kinderen zien geen gevaar, andere kinderen vinden alles eng. Sommige ouders zijn heel beschermend, andere ouders laten hun kind meer risico's nemen. Hoe is jouw kind? En hoe ben jij als ouder? Je ontdekt het met de Groeiboom. Binnen 10 minuten weet je het. En je krijgt leuke tips om je kind meer risicovol te laten spelen.


Nieuwsdatum: woensdag 19 mei 2021

Nieuws