Uitgelicht
Opvoedtip: pubers en uitgaan

Opvoedtip: pubers en uitgaan

Jonge pubers vinden het gezellig om samen met vrienden thuis film of tv te kijken of te gamen. Als je puber wat ouder wordt, vindt hij of zij het misschien leuk om uit te gaan naar een café of discotheek. Daar ontmoeten jongeren elkaar en leren ze nieuwe vrienden kennen.

Voor jou als ouder een nieuwe fase. Je kind is uit het zicht. Welke afspraken ga je maken met je puber?

Bedenk van tevoren hoeveel vrijheid je je kind geeft en geef ze ook duidelijk jouw regels aan. Hieronder een aantal tips om je te helpen.

Hoe laat thuis?

  • Spreek van tevoren af hoe laat je kind thuis moet zijn. Tel er voor jezelf een half uurtje bij, er kan misschien een fietssleutel of jas zoek zijn.
  • Maak afspraken over het vervoer. Mag je kind alleen naar huis of liever niet?
  • Spreek af dat je kind zich meldt na een avondje uit. Dat is voor jezelf wel zo rustig.
  • Praat eens met andere ouders. Zijn jullie regels wel 'zo streng'?

Bespreek lastige situaties met je kind

Een aantal voorbeelden om te bespreken met je kind:

  • Wat ga je doen wanneer je vriend zijn fietssleutel kwijt is op het moment dat je naar huis wilt gaan?
  • Wat doe je als een glas bier krijgt van een onbekende?
  • Wat doe je wanneer je vriendin onwel wordt? Of van haar fiets valt omdat ze teveel gedronken heeft?

Laat je puber vooral weten dat je altijd bereikbaar bent, ook midden in de nacht. Bijvoorbeeld wanneer je zoon of dochter zich niet veilig voelt of niet lekker is en opgehaald wil worden.

Roken, drinken en drugs

Het is verstandig om met je kind afspraken te maken over roken, drinken en drugs.

Vertrouwen moet groeien

Afspraak is afspraak. Dat geldt ook voor regels die je in overleg met je kind hebt gemaakt. Als je kind zich aan de afspraken houdt, durf je je kind meer vrijheid en verantwoordelijkheid te geven. Leg dit ook uit. Als je kind zich niet aan de regels houdt, kan het nodig zijn je kind straf te geven. Je puber zal begrijpen dat er gevolgen zijn als hij of zij zich niet aan de regels houdt.

Zorgen

Leg uit aan je kind wat je zorgen zijn rondom het uitgaan. Je puber zal regels beter begrijpen als er tijd en ruimte is om er samen over na te denken. Pubers vinden regels niet altijd leuk, maar snappen ook dat er afspraken gemaakt moeten worden over het uitgaansleven.

Tot slot

Vraag je kind na een avondje stappen hoe het is geweest. Toon interesse in de muziekstijl van je kind. Zo kom je zelf ook iets meer te weten over de wereld van het uitgaan.


Nieuwsdatum: donderdag 03 november 2016

Nieuws