Nieuws
Opvoedtip: pubers & kleedgeld

Opvoedtip: pubers & kleedgeld

Veel ouders beginnen op de basisschool met het geven van zakgeld. Als je kind ouder wordt, zal hij of zij soms ook kleedgeld willen. Kinderen van ongeveer 13 jaar voelen zich vaak al verantwoordelijk voor hun budget. Dat is dus een mooie leeftijd om te beginnen met kleedgeld.

Afspraken maken

Wanneer je kleedgeld geeft, is het belangrijk om afspraken te maken. Afspraken over het bedrag, over wanneer je het geeft, waar ze het aan mogen uitgeven en wanneer ze een verhoging krijgen.

Maak een lijstje waarop je de afspraken vastlegt over wat je kind van het kleedgeld moet betalen en welke uitgaven jij betaalt. Denk bijvoorbeeld ook aan sportkleding of ondergoed. Het Nibud heeft een invulschema gemaakt wat je samen kunt downloaden: wat zijn de kosten en wie betaalt wat?

De gouden regels

  1. Kleedgeld is een vast bedrag.
  2. Je geeft het geld op een vast tijdstip. Bijvoorbeeld altijd op de 1e van de maand.
  3. Je maakt afspraken over de besteding. Wat moet je kind ervan kunnen betalen?
  4. Kleedgeld worden niet gebruikt als straf of beloning.

Leren omgaan met beperkte middelen

Je hoeft niet mee te gaan in alle financiële wensen van je tiener! Houd zeker rekening met wat je kunt missen en bedenk tegelijk aan welk budget je je kind wilt laten wennen. Als het straks zelfstandig is, zal zijn/haar geld ook beperkt zijn. 

Zak- en kleedgeld helpen je kind te leren omgaan met geld. Dat betekent:

  • met een beperkt, vast bedrag een bepaalde periode leren overbruggen;
  • wensen kunnen afstemmen op inkomsten;
  • keuzes maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen.

Te weinig kleedgeld?

Grijp niet onmiddellijk in als er onverantwoorde uitgaven worden gedaan. Natuurlijk kan het gebeuren dat je kind eens iets duurs koopt dat niet direct nodig was. Hier leren kinderen eigenlijk alleen maar van. 

Als kinderen vaker geld tekortkomen, zouden ze hun kleedgeld kunnen aanvullen met inkomsten uit een bijbaantje. Je kind kan wachten op de uitverkoop of een aanbieding. Het is slim om je kind te leren prijzen te vergelijken bij verschillende winkels en websites. Daarnaast kunnen ze natuurlijk ook sparen voor duurdere kleren.


Nieuwsdatum: dinsdag 19 mei 2020

Nieuws