Uitgelicht
Opvoedtip: leren omgaan met geld

Opvoedtip: leren omgaan met geld

Opvoedtip: leren omgaan met geld

Kinderen die al jong hebben leren omgaan met geld zullen het later financieel beter doen. Vooral tussen 6 en 12 jaar wordt hiervoor de basis gelegd. Maar ook bij jongere kinderen kun je hier al aandacht aan geven.

Zakgeld

Zodra kinderen kunnen tellen (vanaf ongeveer 6 jaar) kun je beginnen met zakgeld. De hoogte ervan bepaal je zelf. Zakgeld is een leermiddel. Kinderen leren wat de waarde is van het geld. Ook kun je afspreken dat je kind elke week een deel van het zakgeld spaart. Als de spaarpot vol is, kunnen jullie het geld op een spaarrekening zetten.

Leren uitstellen

Het is ook belangrijk om behoeftes uit te kunnen stellen. Vooral jonge kinderen hebben moeite met sparen en geven hun zakgeld vaak direct uit. Probeer samen met je kind een spaardoel te bedenken dat haalbaar is: iets dat binnen een paar weken van het zakgeld te kopen is. Bekijk ook samen regelmatig hoeveel er al is gespaard en hoe lang het nog duurt voordat het artikel gekocht kan worden.

Leren plannen

Door te sparen, leren kinderen begrijpen dat niet alles direct te koop is, maar dat je voor bepaalde (dure) spullen eerst een tijdje geld opzij moet zetten. Zo leert je kind te plannen. 


Nieuwsdatum: donderdag 21 maart 2019

Nieuws