Uitgelicht
Opvoedtip: jongeren en (h)oren

Opvoedtip: jongeren en (h)oren

Bijna alle jongeren tussen 10 en 15 jaar luisteren elke dag gemiddeld een paar uur met een koptelefoon of oortjes naar muziek, video's of games. Dat doen ze niet altijd op een veilig geluidsniveau. De kans op gehoorschade wordt hierdoor groter. Zo heeft 1 op de 7 kinderen in de leeftijd van 9 - 11 jaar al gehoorschade. Met als grootste oorzaak het luisteren van te harde muziek via een koptelefoon of oortjes.

Blijvende gehoorschade

Gehoororganen wennen niet aan harde muziek of hard geluid, maar raken juist beschadigd. Elke keer wanneer je kind extreem lawaai hoort, levert dit nieuwe schade op. Heeft je kind eenmaal last van gehoorschade, dan gaat dat niet meer over. Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en met het leren van (een nieuwe) taal. Niet goed kunnen horen en praten belemmert je kind in de omgang met andere kinderen.

Tips om gehoorschade te voorkomen

Luistert jouw kind ook zo graag naar muziek? Met een paar tips zorg je ervoor dat dit veilig voor het gehoor is.

  • Kies voor een veilige muziekspeler en zorg dat je kind de volumebegrenzer op telefoon of tablet instelt. Informatie hierover vind je op de website van VeiligheidNL.
  • Met een goede koptelefoon of goede oortjes, sluit je je oren af voor geluid in de omgeving. Het volume hoeft dan minder hard te staan om vervelende geluiden niet te horen.
  • Gaat je kind naar (school)feestjes of festivals? Geef dan een setje oordoppen met muziekfilter mee. Dankzij de filter blijft de muziek optimaal klinken en verstaat je kind zijn vrienden ook nog goed. Het geluidsniveau bij een popconcert ligt al gauw op 110 decibel, wat vergelijkbaar is met een laag overvliegend vliegtuig.

Online hoortest

Wil jij het gehoor van je kind snel en eenvoudig testen? Dat kan online. Voor kinderen die jongeren zijn dan 12 jaar is er de gratis kinderhoortest. Voor jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 25 jaar is de Oorcheck ontwikkeld.

Hoortest bij huisarts of CJG

Klaagt je kind wel eens over het horen van een piep? Of denk je dat je kind gehoorschade of een gehoorprobleem heeft? Dan is het slim om bij de jeugdgezondheidszorg of bij je huisarts een hoortest te laten doen.

Meer lezen

 


Nieuwsdatum: dinsdag 30 mei 2023

Nieuws