Uitgelicht
Opvoedtip: je kind en discriminatie

Opvoedtip: je kind en discriminatie

Opvoedtip: je kind en discriminatie

Het overkomt veel ouders: je merkt dat je kind discriminerende opmerkingen maakt over een kind met een andere huidskleur. Of je hoort dat je kind iemand pest vanwege een ander geloof. Maar het kan ook dat je kind zelf het slachtoffer is van discriminatie. Je voelt je ongemakkelijk, boos of verdrietig. Het is belangrijk om er met je kind over te praten.

Wat doe je als je kind discrimineert?

  • Praat op een rustig moment met je kind over discriminatie. Vraag waarom het zulke dingen zegt en waar het de uitspraak vandaan heeft.
  • Zorg dat het een gesprek is waarin je vooral nieuwsgierig bent naar het waarom van het gedrag van je kind, zonder hem of haar te veroordelen.
  • Bespreek ook hoe je kind het zelf zou vinden om gediscrimineerd te worden.

Hoe kun je discriminatie voorkomen?

Geef zelf het goede voorbeeld. Laat zien dat je respect en waardering hebt voor anderen. Vertel je kind over verschillende landen in de wereld met hun eigen cultuur, taal en gewoontes. Benadruk dat het zo mooi is dat er zoveel verschillen zijn, zodat we allemaal van elkaar kunnen leren.

En lees veel verschillende boekjes voor. Over kinderen met een andere huidskleur, een ander geloof, andere gewoontes. 

Wat doe je als je kind wordt gediscrimineerd?

  • Blijf rustig en luister naar je kind. Ga na welke gevoelens je zoon of dochter heeft.
  • Bedenk samen met je kind hoe het reageren als het te maken krijgt met discriminatie. Oefen wat het kan zeggen. Of laat je kind meedoen aan een cursus weerbaarheid.
  • Neem eventueel contact op met de leiding van de school, sportvereniging of gelegenheid waar het gebeurde. Dan kunnen zij er aandacht aan geven.

Heb je steun of advies nodig?

Als je steun of advies nodig hebt, kun je terecht bij Stichting Inclusie & discriminatiebestrijding (Stichting iDb). Zij helpen bij alle vormen van discriminatie en ongelijke behandeling.


Nieuwsdatum: donderdag 25 maart 2021

Nieuws