Uitgelicht
Opvoedtip: duurzaam opvoeden

Opvoedtip: duurzaam opvoeden

Opvoedtip: duurzaam opvoeden

Dat het beter voor het milieu is als je afval scheidt, je vaker de fiets in plaats van de auto neemt, weten de meesten van ons wel. Maar hoe kun je je kind milieubewust opvoeden?

Zelfs met jonge kinderen kun je al praten over het milieu. Je kunt je kind bewust maken van milieuproblematiek zoals de opwarming van de aarde en voedselverspilling. Natuurlijk wil je je kind niet bang of verdrietig maken. Houd het luchtig. Vertel bijvoorbeeld dat als je fietst de lucht schoner blijft dan wanneer je met de auto gaat.

Goede voorbeeld geven

Zorg dat je het goede voorbeeld geeft. Sta jij kort onder de douche? Neem je de fiets in plaats van de auto en eet je weinig of geen vlees? Maak je kind bewust van welke gevolgen gedrag heeft op de natuur. Leer je kind zuinig te zijn op de natuur en onze aarde door duurzame keuzes te maken. Duurzame keuzes zijn keuzes waarbij het milieu weinig (of minder) belast wordt. Denk bijvoorbeeld aan afval scheiden, minder (vaak) vlees eten en minder (nieuwe) spullen kopen.

Duurzame keuzes

  • Bij speelgoed kun je veel milieubewuste keuzes maken. Zo is speelgoed van hout beter dan van plastic. Maar koop vooral minder speelgoed. Als je minder speelgoed koopt, hoeft er minder gemaakt te worden. Kijk of er bij jou in de buurt een speelotheek is. Wil je toch zelf speelgoed voor je kind kopen? Kijk eerst op Marktplaats of bij een tweedehandswinkel.
    Ben je op zoek naar een cadeautje? Denk aan zelfgemaakte cadeautjes of belevenis-cadeaus (samen iets leuks gaan doen). Wil je een tastbaar cadeau? Milieucentraal.nl heeft tips om kinderen veel uitpakplezier te geven met cadeaus die beter voor het milieu zijn.

  • Tweedehands is ook een goed idee als het gaat om kleren. De productie van kleding is enorm slecht voor het milieu. Voor elk kledingstuk dat je koopt is heel veel water nodig, en ook allerlei chemische stoffen. Koop dus tweedehandskleding of vraag andere ouders of zij niet nog kleding hebben liggen. Houd een ruilfeest.

  • Ook door minder vlees te eten, draag je een belangrijk steentje bij aan het milieu. Vlees is enorm belastend voor het milieu. Voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Om dit veevoer te maken zijn veel grondstoffen, land, water en energie nodig (bron: Milieucentraal.nl). Dus als je duurzaam wilt zijn, kook dan regelmatig (of zelfs helemaal) vegetarisch. En gooi zo min mogelijk eten weg. Vries het in, eet het een dag later met de lunch of maak er soep van.

  • Breng je kind lopend of met de fiets naar school. Zo wennen ze eraan om vooral lopend of met de fiets op pad te gaan. Later zullen ze dan ook minder snel de auto pakken.


Nieuwsdatum:  donderdag 09 juni 2022

Nieuws