Uitgelicht
Opvoedtip: Je peuter wil niet stoppen met de tablet

Opvoedtip: Je peuter wil niet stoppen met de tablet

Opvoedtip: Je peuter wil niet stoppen met de tablet

Peuters kunnen behoorlijk zeuren omdat ze niet willen stoppen met tv, tablet of smartphone. Toch is het belangrijk om duidelijk en consequent te zijn over beeldschermtijd. Hoe kun je je peuter laten stoppen zonder dat het elke keer strijd oplevert?

De volgende 5 tips kunnen je helpen.

1. Spreek vaste momenten op een dag af

Spreek af dat je kind media mag gebruiken op vaste momenten op de dag. Bijvoorbeeld als je aan het koken bent. Zo’n gewoonte maakt het voor je kind makkelijker om zich aan de afspraken te houden.

2. Geef van tevoren de beeldschermtijd aan

Geef van tevoren aan hoe lang je kind tv mag kijken of op de laptop een spelletje mag doen. Als geheugensteuntje kun je een wekker zetten of het alarm op je mobiele telefoon. Zeg een minuut voor de wekker gaat, dat het bijna tijd is om te stoppen. Ga er wel een beetje soepel mee om. Als een film nog maar een minuutje duurt, mag je kind het nog wel afkijken.

3. Blijf consequent

Als je kind moppert: word niet boos, maar blijf consequent. Regels zijn regels.

4. Zorg voor een alternatief

Bied je kind iets anders aan wat het kan doen. Dat maakt de overgang naar de ‘echte’ wereld makkelijker. En laat je niet teveel beïnvloeden als je kind geen zin heeft om iets anders te doen. Het is helemaal niet erg als het zich even verveelt.

5. Geef het goede voorbeeld

En natuurlijk: geef het goede voorbeeld. Als je zelf de hele dag op je telefoon kijkt of achter je laptop zit, is het lastiger om je kind te corrigeren.


Nieuwsdatum: donderdag 24 december 2020

Nieuws