Uitgelicht
Opvoedtip: Hoe bereid je je dochter voor op haar eerste menstruatie?

Opvoedtip: Hoe bereid je je dochter voor op haar eerste menstruatie?

Opvoedtip: Hoe bereid je je dochter voor op haar eerste menstruatie?

De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun 10e en 15e jaar. Voor veel meisjes is dit een mijlpaal. Dan is het fijn als ze hier goed op voorbereid is. Hoe pak je dat aan?

Wat gebeurt er bij een menstruatie?

Iedere maand rijpt er bij een vruchtbare vrouw een eicel. Tegelijk met die rijping groeit het baarmoederslijmvlies, zodat een bevruchte eicel kan innestelen. Als die eicel niet door een zaadcel (sperma) bevrucht wordt, komt de eicel naar buiten en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Daarbij komt wat bloed mee. Op dat moment ben je ongesteld. Het verlies van het slijmvlies heet menstruatie en duurt 3 tot 8 dagen.

Menstruatiecyclus

Omdat er elke maand een eicel rijp wordt, komt de menstruatie elke maand. Dat noemen we de menstruatiecyclus. Gemiddeld duurt deze cyclus 28 dagen, maar dat kan ook korter of langer zijn.

Zeker in het begin kan de menstruatie nog onregelmatig zijn, en kunnen meisjes last hebben van veel bloedverlies.

Wat bespreek je met je dochter?

  • Leg je dochter uit wat er elke maand in haar lichaam gebeurt. Het liefst voordat ze voor de eerste keer ongesteld wordt. Dan voorkom je dat ze erg schrikt van de eerste keer.
  • Sommige meisjes gaan vlak voor of tijdens de menstruatie sneller huilen of worden prikkelbaar en chagrijnig worden. Ook kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug. Vertel dat dit normaal is en komt door de hormonen. Geef eventueel tips tegen menstruatiepijn, bijvoorbeeld een warme kruik, een bad, rust of een massage.
  • Laat zien welke producten er zijn die ze tijdens de menstruatie kan gebruiken. Leg uit hoe ze de producten moet gebruiken. Laat je dochter rustig uitproberen wat het best bij haar past.
  • Doet je dochter aan sport? Dan is het gebruik van tampons handig, zeker bij een sport als zwemmen.
  • Help je dochter bij de hygiëne. Vertel dat ze zich dagelijks en zo nodig vaker moet wassen en schoon ondergoed aantrekken.
  • Maak duidelijk dat je dochter vanaf nu zwanger kan raken. Al vanaf de 1e eisprong is een vrouw vruchtbaar. Daarom is het belangrijk om veilig te vrijen.

Zorg dat je verschillende menstruatieproducten in huis hebt en leg deze klaar in de badkamer en wc. Geef ook wat producten die ze mee naar school kan nemen.

Informatie voor je dochter

Wil je dochter alle informatie over menstruatie op haar gemak doorlezen? Gebruik hiervoor de pubergids Ongesteld worden.


Nieuwsdatum:  dinsdag 07 februari 2023

Nieuws