Uitgelicht
Mindfulness: een manier voor je kind om te ontspannen

Mindfulness: een manier voor je kind om te ontspannen

Mindfulness: een manier voor je kind om te ontspannen

Merk je dat jouw kind de hele dag van alles moet en daardoor onrustig en moe is? Of vind je dat je kind te druk is en moeite heeft zich te ontspannen?

 

Kinderen krijgen elke dag te maken met veel prikkels. Ze willen het graag goed doen op school, de muziekles, de zwemles en de sportclub. Ze willen spelen met vriendjes en vriendinnetjes. En ze brengen veel tijd online door: bezig met social media of games. Al deze prikkels kunnen leiden tot een vol hoofd. De spanning en onrust stapelen zich op en kinderen gaan piekeren, kunnen zich niet meer concentreren of slapen slecht.

Hoe help je je kind weer tot rust te komen?

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een manier waarop je kind zich beter kan ontspannen en tot rust kan komen. Mindfulness houdt in dat je kind met de aandacht bij het hier en het nu is. Je kind wordt zich bewust van wat het voelt en denkt, zonder daarover te oordelen. En zonder na te denken over het verleden of zorgen te maken over de toekomst. Hierdoor ontstaat rust in het hoofd en het lijf.

Eenvoudige mindfulness-oefeningen voor kinderen

Hieronder staan 3 mindfulness-oefeningen die je met je kind kunt doen.

 1. Letten op de ademhaling
  Laat je kind lekker rechtop zitten of liggen met de handen op de buik. Vraag het rustig in en uit te ademen zodat het de handen op en neer voelt gaan. Je kind ademt dan via de buik en dat zorgt voor ontspanning. Deze oefening is heel fijn om te doen voordat je kind gaat slapen.
 2. Weerbericht
  Vraag je kind wat voor weer het in het lijf of hoofd is. Schijnt het zonnetje of regent het? Misschien stormt het wel of is het mistig? Op deze manier kan je kind vertellen hoe het zich voelt. Laat weten dat dat helemaal goed is: aan het weer kun je niets veranderen. En na regen komt weer zonneschijn!
 3. Luisteren, ruiken, voelen
  Deze oefening kun je heel goed doen tijdens een wandeling in het bos, op het strand of in een park. Sta even stil en luister, ruik en voel.
  Wat hoor je? Fluitende vogeltjes, zoemende insecten, ritselende blaadjes, het geluid van de golven, krijsende meeuwen?
  Wat ruik je? De zeelucht, de geur van bomen, de frisse lucht van een regenbui, de geur van koeien?
  Wat voel je? De zon op je gezicht, de wind langs je armen, het zachte zand van het strand, regendruppels?

Ook interessant


Nieuwsdatum: woensdag 06 september 2023

Nieuws