Uitgelicht
Mijn kind wil een mobiele telefoon

Mijn kind wil een mobiele telefoon

Mijn kind wil een mobiele telefoon

Wat als je dochter, bijna 11 jaar oud, vraagt om een smartphone voor haar verjaardag? Omdat de meeste kinderen uit haar klas er al een hebben. Wat is een geschikte leeftijd? En hoe hou je het gebruik én de kosten in de gaten?

 

De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiel krijgen, is in de afgelopen jaren steeds verder gedaald. We zien al kinderen van 8 jaar met een mobiel en van 10 jaar met een smartphone. De meeste kinderen krijgen hun eerste smartphone vlak voordat ze naar de middelbare school gaan.

Vanaf welke leeftijd mag je kind een mobiel?

Jij bepaalt dit als ouder natuurlijk zelf. Sommige ouders vinden het prettig als hun kind al op jonge leeftijd bereikbaar is. Anderen willen hier nog even mee wachten. Op de basisschool hebben kinderen nog geen telefoon nodig. Zodra ze naar de brugklas gaan, wordt dat anders. Een telefoon is dan onmisbaar. Veel scholen gebruiken een app voor informatie over het rooster (wijzigingen en uitval). Ook tijdens de lessen wordt de telefoon steeds vaker gebruikt. Daarnaast is de smartphone belangrijk voor het onderlinge contact tussen de kinderen.

Regels en tips

Op basis van wat de meeste ouders doen, zijn dit een paar regels en tips:

  1. Vertel hoe je fatsoenlijk met een telefoon omgaat, bijvoorbeeld niet gebruiken aan tafel of niet in het bijzijn van anderen bellen. Als je kind in app-groepen zit, kan het soms wel honderden berichten per dag krijgen. Leer je kind daarom dat je niet alles hoeft te lezen en al helemaal niet op alles hoeft te reageren.
  2. Zorg dat de telefoon niet voor het slapengaan gebruikt wordt. Vooral vanwege de straling en het blauwe licht dat het beeldscherm uitstraalt.
  3. Verbied je kind een mobiel te gebruiken in het verkeer.
  4. Vertel dat je geen foto’s of filmpjes van anderen online mag zetten zonder dit te vragen. Ook is het slim je kind te leren dat een verstuurd bericht of foto een heel eigen leven kan leiden.
  5. Vertel dat je nooit je telefoonnummer of adres aan onbekenden moet geven.
  6. Laat weten dat als er iets vervelends is gebeurd op internet, je kind er altijd over mag praten.

Telefoonkosten

Maak tot slot ook afspraken over de kosten. Voorkom dat je kind teveel geld kan uitgeven.

Ook interessant


Nieuwsdatum:  woensdag 23 augustus 2023

Nieuws