Uitgelicht
Kindermishandeling; hoe herken je het en wat kun je doen?

Kindermishandeling; hoe herken je het en wat kun je doen?

Kindermishandeling; hoe herken je het en wat kun je doen?

Ongeveer 3% van alle kinderen in Nederland groeit op in onveilige gezinssituaties. Kinderen die mishandeld worden, houden dat vaak geheim, omdat ze zich schamen, bang zijn of zichzelf de schuld geven.

Wat is kindermishandeling?

Als een kind bedreigd wordt, of als er geweld is, spreek je van kindermishandeling. Het gaat om lichamelijke mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik. Maar ook huiselijk geweld is kindermishandeling.

Herkennen van kindermishandeling

Dat een kind wordt mishandeld, verwaarloosd of misbruikt, is niet altijd duidelijk. Blauwe plekken of andere signalen zie je niet altijd. En kinderen die mishandeld worden, durven er vaak niet over te praten.

Maar soms heb je wel een vermoeden dat er iets aan de hand is. Bepaald gedrag van ouders, gedrag van het kind of lichamelijke problemen kunnen signalen van kindermishandeling zijn.

Wat kun je doen als je kindermishandeling vermoedt?

Als je denkt dat een kind wordt mishandeld, neem dan contact op met Veilig Thuis Hollands Midden. Je kunt 24 uur per dag bellen naar 0800 2000. Bellen is altijd goed, ook als je twijfelt. Dan kun je de situatie juist met een deskundige bespreken. En als je wilt, kan het helemaal anoniem.


Nieuwsdatum: woensdag 13 november 2019

Nieuws