Uitgelicht
Ken jij de risico's van vapen?

Ken jij de risico's van vapen?

Vapen is onder jongeren in korte tijd enorm populair geworden. Een vape ziet er vaak cool uit, stinkt niet en smaakt lekker. Het heeft daardoor een grote aantrekkingskracht op jongeren. Veel jongeren zien vapen als onschuldig. Maar vapen heeft risico's voor de gezondheid.

Wat is vapen?

Een vape is hetzelfde als een e-sigaret. Met een vape inhaleer je een damp. In deze damp zitten allerlei chemische stoffen. De belangrijkste, en bekendste, stof in e-sigaretten is nicotine. Daarnaast voegen fabrikanten allerlei lekkere smaakjes toe om het extra aantrekkelijk voor jongeren te maken. Het is inmiddels verboden is om deze smaakjes aan vapes toe te voegen. Sinds 1 januari 2024 zijn alleen vapes met tabakssmaak toegestaan.

Net als gewone sigaretten mogen vapes niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Maar toch worden ze vaak via social media en op school verkocht.

Risico's

Veel mensen denken dat vapen onschadelijk omdat het lekker smaakt en niet stinkt. Maar het is net zo ongezond als roken.

  • In de meeste vapes zit nicotine, een stof die heel verslavend is. Jongeren die vapen gaan ook vaker roken.
  • Nicotine heeft invloed op de hersenen die, tot je kind 25 jaar is, nog volop in ontwikkeling zijn. Het kan zorgen voor problemen met leren, concentreren en beslissingen nemen.
  • Nicotine kan leiden tot hartkloppingen, duizeligheid en een hoge bloeddruk.
  • Ook vapes zonder nicotine zijn schadelijk. Het inademen van dampen kan ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals hoesten, kortademigheid en ontstekingen van de longen.

Artsen slaan alarm

Een aantal artsen zijn ongerust en zijn een campagne begonnen. Ze roepen ouders op om met hun kind te praten over vapen. Op de website artsenslaanalarm.nl staan tips om het gesprek met je kind aan te gaan. Bekijk bijvoorbeeld samen met je kind de video: Laat vapen niet onbesproken. Ook staan er verschillende filmpjes met uitleg over de risico's van vapen.

Meer informatie

  • Voorlichtingsfilmpjes van Trimbos op TikTok, waar jongeren vragen stellen aan experts over de schadelijkheid van nicotine.
  • Roken.info - Info over de e-sigaret (vape)

Nieuwsdatum: donderdag 26 oktober 2023

Nieuws