Uitgelicht
Hoe zorg je voor een goede weerstand van je kind in de herfst en winter

Hoe zorg je voor een goede weerstand van je kind in de herfst en winter

Hoe zorg je voor een goede weerstand van je kind in de herfst en winter

De herfst is voor de één een heerlijk seizoen, de ander zit er niet op te wachten. Mooi gekleurde bossen, maar ook meer regen en lagere temperaturen. Dit seizoen brengt ook vaak verkoudheid en griep met zich mee. Kinderen zijn extra vatbaar omdat het immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Maar je kunt de weerstand van je kind een steuntje in de rug geven. Lees hieronder hoe je dat doet.

Gezonde en gevarieerde voeding

Vitamine C en D zijn belangrijk voor een goede weerstand. Vitamine C zit bijvoorbeeld in citrusvruchten, maar ook in broccoli, paprika en tomaten. Vitamine D zit in vette vis, roomboter, margarine. Zorg dus dat je kind voldoende van deze producten eet. Kijk voor een uitgebreid advies over voeding voor kinderen in de verschillende leeftijdscategorieën op Voedingscentrum.

Drinken

Om afvalstoffen uit het lichaam te voeren is het belangrijk dat je kind genoeg drinkt. Voor kinderen tot en met 4 jaar is het advies 1 liter per dag. Van 4 jaar tot en met 13 jaar is dat 1 tot 1,5 liter per dag. Let er wel op dat dit drankjes zonder suiker zijn. Water, kamille- of rooibosthee of zijn goede keuzes.

Buitenspelen en sporten

Laat je kind zoveel mogelijk buitenspelen. Dit zorgt voor frisse lucht en beweging. Dit geeft de weerstand weer een oppepper. Ook in de najaar- en wintermaanden hebben we daglicht nodig om vitamine D aan te maken. Zonlicht zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. En vitamine D is weer belangrijk voor een goede weerstand. Dus ga ook in de wintermaanden veel naar buiten.

Slaap en rust

Slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde manier van leven. Zowel voor het lichaam als de geestelijke gezondheid. Hoeveel een kind moet slapen hangt af van de leeftijd en verschilt voor ieder kind. Het Nederlands Jeugdinstituut adviseert het volgende.

Leeftijd Aanbevolen slaapuren
1-2 jaar 11-14 uur
3-5 jaar 10-13 uur
6-13 jaar 9-11 uur
14-17 jaar 8-10 uur
18-25 jaar 7-9 uur

Wanneer je meer wil lezen over slaap en slaapgedrag van kinderen en jongeren, kijk dan eens op de pagina’s over slaap van het Nederlands Jeugdinstituut.

Zo weinig mogelijk stress

Stress, en vooral langdurige stress, verlaagt je weerstand. Ook kinderen kunnen stress hebben. Bijvoorbeeld door leerproblemen, scheiding, of een verhuizing. Je kind is dan prikkelbaar, boos, angstig, spijbelt van school of plast weer in bed. Langdurige stress is niet goed voor je immuunsysteem. Wil je voorbeelden om stress bij kinderen te verlagen? Lees dan eens het artikel Stress op Groeigids.nl.

Toch ziek?

Dus geniet en ga samen naar buiten, eet gezond en beweeg. Dan help je je kind een goede weerstand op te bouwen. En natuurlijk kan je kind dan nog verkouden worden of de griep krijgen. Maar een goede weerstand helpt om er in dat geval weer zo snel mogelijk bovenop te zijn.


Nieuwsdatum:  dinsdag 08 oktober 2024

Nieuws