Uitgelicht
Hoe verzorg je je baby bij warm weer?

Hoe verzorg je je baby bij warm weer?

Hoe verzorg je je baby bij warm weer?

Baby's kunnen nog niet goed tegen de warmte. Daarom heeft je baby in de zomer behoefte aan een koele plaats en extra vocht. We geven je een aantal tips waar je op kunt letten.

Voeding

Als je je baby borstvoeding geeft, hoef je geen extra water te geven. Dat kan zelfs nadelig zijn omdat je kindje dan minder melk bij jou drinkt. Moedermelk wordt vanzelf wateriger bij warm weer. Leg je kindje gewoon wat vaker aan. Zorg wel dat je zelf voldoende drinkt. Wanneer je kind voldoende plasluiers heeft en levendig is, krijgt het voldoende borstvoeding.

Als je flesvoeding geeft, kun je tussendoor wel een paar lepeltjes water geven.

Vanaf 6 maanden gaat een baby steeds meer andere dingen eten en drinken. Je kunt tussendoor water geven of bijvoorbeeld wat lauwe vruchtenthee zonder suiker.

Slapen

Bij warm weer, slaapt je baby vaak slechter. Hij/zij kan onrustiger zijn dan normaal en sneller wakker worden. Verwen je baby met een verfrissend lauwwarm bad voor het slapen gaan.

Gebruik beddengoed en kleding van katoen. Doe om de matras een katoenen molton voor het opnemen van transpiratievocht en gebruik een lakentje. 's Nachts zijn een romper/hemdje, eventueel pyamajasje, luier en/of een dunne slaapzak voldoende.

Overdag kun je je baby ook buiten in de schaduw zetten. Een wit katoenen lakentje houdt de warmte tegen. Laat je baby niet in de tocht liggen of staan.

Kleding

Luchtige kleding is prettig in de warmte. Trek je baby niet meer dan 1 laag kleertjes aan. Bijvoorbeeld een hemdje/romper met een luier. Gebruik bij voorkeur kleertjes van natuurlijke vezels, zoals katoen. Heb je een plastic boxkleed, leg daar dan ook een molton of badstof hoes op.

De ideale slaaptemperatuur in een babykamer is tussen de 16 en 20 graden Celsius. Deze tips helpen je om die te bereiken:

  • Gebruik een ventilator, maar zorg ervoor dat die niet direct op je kind is gericht.
  • Zet een grote schaal met ijsblokjes voor de ventilator om de lucht af te koelen.
  • Zet grote flessen met bevroren water in de kamer. De lucht koelt af als het water ontdooit.

Buiten

Houd je baby zoveel mogelijk uit de zon. Als je gaat wandelen, gebruik dan een parasolletje in plaats van de kap van de kinderwagen. Onder de kap kan het erg warm worden. Bij een parasolletje kan de warmte sneller weg.

Nooit alleen in de auto laten

Laat je baby nooit alleen achter in de auto! De temperatuur in de auto kan bij warm weer wel oplopen tot 70 graden.

 

Bronnen:


Nieuwsdatum: donderdag 25 juli 2019

Nieuws