Uitgelicht
Hoe help je je kind wennen aan de wintertijd?

Hoe help je je kind wennen aan de wintertijd?

Hoe help je je kind wennen aan de wintertijd?

Ieder jaar gaat de klok in het laatste weekend van oktober, in de nacht van zaterdag op zondag, een uur achteruit. Dan leven we tot halverwege maart in de wintertijd. Voor volwassenen kan dit soms al wennen zijn: 'hé, is het nu al donker?' Maar sommige kinderen kunnen echt van slag zijn. Hun biologische klok staat namelijk nog op de 'oude' tijd ingesteld. Hoe kun je je kindje helpen om snel te wennen aan de wintertijd?

Van zomer- naar wintertijd

Hoe zit dat ook alweer, die overgang van zomertijd naar wintertijd? De klok gaat een uur achteruit, dat betekent dat het 's avonds een uur eerder donker is, en 's ochtends een uur eerder licht. Is je kindje in de zomer gewend om om 19.00 uur te gaan slapen? Dan zal het in de wintertijd al om 18.00 uur moe worden. En wordt je kind in de zomertijd om 07.00 uur wakker? Dan is dat in de wintertijd al om 6.00 uur.

Tips om je kind je laten wennen aan de wintertijd

Er zijn een aantal tips die je kunt gebruiken om je kindje sneller te laten wennen aan de wintertijd. Kijk welke het best past bij jullie.

Houd vast aan het normale bedritueel

Voor kinderen is het fijn om de dag rustig en op een herkenbare manier af te sluiten. Waarschijnlijk hebben jullie een vast bedritueel waaraan je kind herkent dat het bedtijd is. Bijvoorbeeld de pyjama aantrekken, tanden poetsen, een boekje lezen, een liedje zingen en dan slapen. Probeer dit ritueel vast te houden op de nieuwe tijd.

Maak het donker en licht

Donker betekent: het is avond of nacht. Licht betekent: het is dag. Een duidelijk verschil tussen donker en licht, zorgt ervoor dat de biologische klok van je kind weer wanner het nacht of dag is.

Maak de slaapkamer van je kind 's nachts en in de vroege ochtend goed donker, bijvoorbeeld met verduisterende gordijnen. Zorg overdag voor genoeg daglicht in huis of ga met je kind naar buiten.

Meteen in het nieuwe ritme

Pas het dagschema in 1 keer aan aan de nieuwe tijd. Reken er dan wel op dat je kind 's avonds eerder moe kan zijn. Probeer je kind dan wat langer wakker te houden, maar zorg ervoor dat het niet te moe wordt. Let daarom goed op de slaapsignalen. Voorbeelden van zulke signalen zijn:

  • gapen;
  • rode wangen;
  • friemelen aan de oortjes;
  • in de ogen wrijven (bij een oudere baby);
  • je niet meer aankijken, jengelen;
  • zich van je afwenden;
  • 'druk' doen.

Probeer het nieuwe ritme aan te houden, maar als je dit soort signalen ziet is het toch verstandig om je kind naar bed te brengen. Als je kind oververmoeid wordt, slaapt het juist moeilijk in.

Bedtijd langzaam opbouwen

Je kunt er ook voor kiezen om de bedtijd langzaam op te bouwen tot de gewenste tijd. Gaat jouw zoon of dochter normaal om 19.00 uur naar bed? Dan is dat in de wintertijd 18.00 uur. Leg je kindje de 1e 2 dagen om 18.00 uur op bed, daarna 2 dagen om 18.15 uur, daarna 2 dagen om 18.30 uur en ga zo maar door.

Ieder kind is anders

Ieder kind is anders. Sommige kinderen gaan snel mee in het nieuwe ritme. Bij andere kinderen zorgt een sterke interne klok ervoor dat ze meer moeite hebben zich aan te passen. Maak je geen zorgen als het wat langer duurt. Soms kan het wel een paar weken duren. Maar uiteindelijk raakt elk kind gewend aan de wintertijd.


Nieuwsdatum: dinsdag 17 oktober 2023

Nieuws