Uitgelicht
HPV-vaccinatie voor meisjes én jongens vanaf 10 jaar

HPV-vaccinatie voor meisjes én jongens vanaf 10 jaar

HPV-vaccinatie voor meisjes én jongens vanaf 10 jaar

De HPV-vaccinatie beschermt tegen bepaalde vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker en peniskanker. Sinds 2022 krijgen meisjes en jongens een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. Deze vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is dus gratis.

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders besmetten.

Meestal ruimt je lichaam zelf het virus op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Het virus kan dan cellen beschadigen waardoor kanker kan ontstaan. Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV.

Hoe raak je besmet met HPV?

Je krijgt het virus door te vrijen met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.

HPV-vaccinatie voor meisjes én jongens

Net als meisjes raken ook jongens besmet met HPV. Jongens kunnen als ze ouder zijn kanker krijgen aan de mond- en keelholte, de penis en de anus. Daarom kunnen jongens nu ook een prik halen. Het vaccin beschermt ze tegen HPV, waardoor ze later een veel kleinere kans op kanker door HPV hebben.

Vaccinatie in het jaar dat een kind 10 wordt

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn.

Hoe werkt het vaccin?

Als je gevaccineerd bent tegen HPV, maakt je lichaam antistoffen aan die het virus aanvallen als je besmet raakt. Deze antistoffen herkennen het virus en ruimen het op. Zo kan het virus je gezonde cellen niet beschadigen. Door jezelf te laten vaccineren, bescherm je jezelf maar ook anderen tegen HPV.

Rijksvaccinatieprogramma

De HPV-vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarin vind je alle vaccinatiemomenten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Meer informatie

Meer informatie over HPV en de HPV-vaccinatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.


Nieuwsdatum: donderdag 03 februari 2022

Nieuws