Uitgelicht
HPV-vaccin: Met 1 vaccin beschermd tegen verschillende soorten kanker
Dit is een verlopen item

HPV-vaccin: Met 1 vaccin beschermd tegen verschillende soorten kanker

HPV-vaccin: Met 1 vaccin beschermd tegen verschillende soorten kanker

Is jouw kind tussen 10 en 18 jaar? Dan krijgt het binnenkort een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Dit vaccin beschermt tegen verschillende soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker en peniskanker. De vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is dus gratis.

Wat is HPV?

HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Van dit virus merkt je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders besmetten.

Meestal verdwijnt het virus vanzelf uit je lichaam. Soms gebeurt dat niet. Het virus kan dan cellen beschadigen waardoor kanker kan ontstaan. Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV. Andere plekken in je lichaam waar je kanker door HPV kunt krijgen zijn: de mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, penis en anus.

Hoe raak je besmet met HPV?

Je krijgt het virus door te vrijen met iemand die besmet is. Het virus verspreidt zich dan via je handen, mond, huid en slijmvliezen.

HPV-vaccinatie voor meisjes én jongens

Zowel jongens als meisjes kunnen besmet raken met HPV. Het vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn.

2 prikken in de bovenarm zijn genoeg om je langere tijd te beschermen. Er zit een half jaar tussen de 1e en 2e prik.

Door jezelf te laten vaccineren, bescherm je jezelf maar ook anderen tegen HPV.

Hoe werkt het vaccin?

Als je gevaccineerd bent tegen HPV, maakt je lichaam stoffen aan die het virus aanvallen als je besmet raakt. Deze antistoffen herkennen het virus en ruimen het op. Zo kan het virus je gezonde cellen niet beschadigen.

Wanneer krijgt je kind een uitnodiging voor de vaccinatie?

Op de website van de GGD Hollands Midden staat wanneer je kind een uitnodiging krijgt. Ook staat daar informatie hoe je een afspraak kunt maken of wijzigen.

Rijksvaccinatieprogramma

De HPV-vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarin vind je alle vaccinatiemomenten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Meer informatie

Meer informatie over HPV en de HPV-vaccinatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Ook kun je kijken bij de HPV Vaccinatie Keuzehulp.


Nieuwsdatum: woensdag 01 februari 2023

Nieuws