Driftbuien, wat kun je ermee?
Driftbuien zijn heel normaal
Tussen 1,5 en 4 jaar hebben kinderen vaak boze buien. Deze periode staat bekend als de 'peuterpuberteit'. Driftbuien zijn heel normaal. Alle peuters hebben het. Peuters kunnen hun emoties nog niet goed onder controle houden en hebben daarom jou als ouder nodig om ze hierbij te helpen. Rond hun 3e jaar worden de boze buien meestal minder en tegen hun 5e jaar zijn ze vaak bijna verdwenen.
Hieronder lees je onze tips over het voorkomen van een driftbui, wat je kunt doen tijdens en na een driftbui en extra ondersteuningsmogelijkheden als je behoefte hebt aan meer informatie.
- Positieve aandacht zorgt voor minder boze buien
- Driftbuien voorkomen
- Hoe kun je het beste reageren op boze buien?
- Geef positieve aandacht wanneer je peuter weer rustig is
- Rustig blijven
- Wil je dat we meedenken?
- CJG-podcastaflevering
- Webinars, cursussen of themabijeenkomsten
Positieve aandacht zorgt voor minder boze buien
Nou kun je gaan wachten tot de peuterpuberteid voorbij is, maar dat is waarschijnlijk niet waarom je deze tekst leest. Je wil de driftbuien proberen te verminderen. Gelukkig zijn er wel wat tips die kunnen helpen. Om te beginnen: geef je kind op verschillende momenten positieve aandacht. Hier zijn een paar manieren om dat te doen:
- Speel samen met je kind, knuffel, of doe leuke dingen samen. Je kind zal dan minder vaak om negatieve aandacht vragen.
- Geef complimenten als je kind iets goed doet en vertel waarom je een compliment geeft. Bijvoorbeeld: ‘Bedankt! Je hebt mama goed geholpen met opruimen.'
- Laat je kind keuzes maken als dat mogelijk is. Je zal blij zijn dat het zelf mag beslissen. Bijvoorbeeld: 'Wil je de witte of blauwe schoenen aandoen?'.
- Als je peuter wat ouder is, kun je voor het slapengaan praten over de dag, zowel de leuke als minder leuke momenten. Bespreek ook samen wat er de volgende dag gaat gebeuren.
Ondanks jouw positieve aandacht, kan je kind toch een driftbui krijgen. Zorg ervoor dat je rustig reageert in plaats van zelf boos te worden. Dat klinkt makkelijker dan het is. Daarom sluiten we de pagina af met tips om rustig te blijven.
Driftbuien voorkomen
Wat kun je nog meer doen om boze buien te voorkomen:
- Zorg dat je kind weet wanneer dingen gebeuren: eet op vaste tijden en bedenk een vast bedritueel. Dat geeft een gevoel van controle.
- Leer je kind duidelijke regels en leg uit waarom sommige dingen niet mogen. Herhaal de regels regelmatig, want het kan even duren voordat peuters ze onthouden. Het is normaal dat peuters de regels af en toe testen, dus maak je geen zorgen als je peuter soms niet luistert.
- Probeer situaties waarin je 'nee' moet zeggen tegen je kind te beperken. Berg bijvoorbeeld spullen op waar je kind niet aan mag komen.
- Verwacht niet te veel van je kind. Peuters kunnen bijvoorbeeld nog niet lang aan tafel zitten.
Ook met deze tips zijn driftbuien niet helemaal te voorkomen. Boze buien horen bij het gedrag van peuters. Elk kind heeft er wel eens last van, sommigen meer dan anderen. Dit kan ook te maken hebben met het karakter van je kind.
Hoe kun je het beste reageren op boze buien?
Hierboven gaven we tips hoe je driftbuien kunt proberen te voorkomen. Stel dat dit niet gelukt is. Je kind schreeuwt en stampt van woede. Wat dan?
- Erken de boosheid van je peuter wanneer hij of zij boos is. Gebruik eenvoudige woorden. Bijvoorbeeld: 'Mama ziet dat je boos bent omdat je geen koekje mag.' Door de emotie te benoemen, voelt je kind zich gehoord en begrepen.
- Je hoeft niet toe te geven aan de boze bui van je kind. Leg kort uit waarom iets niet mag. Bijvoorbeeld: 'Max, je mag nu geen koekje, want we gaan zo eten en anders heb je geen honger meer.' Geef geen lange uitleg, want tijdens een boze bui komt die informatie niet goed over. Kort herhalen kan helpen om kalm te blijven of je peuter rustig te houden.
- Geef je kind ruimte om zijn emoties te uiten. Laat je kind boos zijn of huilen. Zeg een paar keer dat je ziet dat je kind boos is. Bijvoorbeeld: 'Je bent echt boos, hè? Mama ziet dat.'
- Blijf in de buurt van je kind en wacht tot de boze bui minder wordt.
- Als je kind ongewenst gedrag vertoont, moet je ingrijpen. Sommige kinderen gooien bijvoorbeeld met spullen als ze boos zijn, of ze willen je slaan of schoppen. Stop dan waar je mee bezig bent en vertel je kind welk gedrag moet stoppen en waarom. Bijvoorbeeld: 'Max, stop nu met slaan. Je doet mama pijn. Ik wil dat je hier meteen mee stopt.' Zorg ervoor dat je in de buurt bent, maar niet zo dichtbij dat je makkelijk geraakt kunt worden. Kinderen vinden het eng als ze hun ouders pijn doen, en dat kan de boze bui erger maken.
- Als je kind niet stopt, breng je peuter naar een rustige en veilige plek en zeg rustig en duidelijk: 'Dit mag echt niet. We blijven hier totdat je weer rustig bent.' Blijf bij je kind, maar reageer niet op het gedrag. Herhaal wat je hebt gezegd totdat je kind rustiger wordt, of totdat je kind laat merken dat het getroost wil worden. Dan heeft het jouw hulp nodig om weer rustig te worden.
Geef positieve aandacht wanneer je peuter weer rustig is
Het is erg belangrijk om positieve aandacht te geven zodra je peuter weer rustig is. Zeg kort iets over wat er is gebeurd: 'Je was net heel boos, maar nu ben je weer rustig, fijn.' Geef je kind een compliment en een knuffel. Help je kind dan op gang met iets leuks om te doen.
Rustig blijven
Het is niet makkelijk om rustig te blijven wanneer je kind een driftbui heeft. Vooral in het openbaar kun je je ongemakkelijk voelen en kan de verleiding groot zijn om toe te geven aan je kind. Maar als je dat doet, lijkt het alsof je de boze bui voorkomt, terwijl dat niet het geval is. Je kind zal later weer grenzen opzoeken en zal verward raken als het die keer niet mag. Het is belangrijk om altijd op dezelfde manier te reageren wanneer je een grens stelt en om de emotie te benoemen. Zo leert je kind al vroeg hoe het met boosheid en teleurstelling kan omgaan. En dat is later erg nuttig!
Onthoud dat boze buien erbij horen. Alle kinderen krijgen ze. Het is een teken dat je kind steeds zelfstandiger wordt. Als het echt niet lukt om rustig te blijven, zorg er dan voor dat je kind in een veilige omgeving is en neem even een momentje voor jezelf om weer rustig te worden.
Wil je dat we meedenken?
Worstel je erg met de driftbuien van je kind? Onze pedagogisch adviseurs denken graag met je mee bij vragen of zorgen rondom ouderschap, de ontwikkeling van je kind, of de manier waarop je hen opvoedt. Neem gerust contact met ze op, ze denken graag met je mee.
CJG-podcastaflevering
In de podcast 'Is dit normaal?' nemen wij jou mee in situaties die veel voorkomen bij de opvoeding van kinderen. In de aflevering over driftbuien bij peuters vertelt Mariëtte meer over haar ervaring met driftbuien en geeft Wendy, jeugdverpleegkundige, tips en adviezen.
Webinars, cursussen of themabijeenkomsten
Om je verder een steuntje in de rug te bieden organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin ook regelmatig online webinars, opvoedcursussen en themabijeenkomsten. Deze vind je terug onder het cursusoverzicht op deze website.
Nieuws
- maandag 16 september
- dinsdag 10 september
- maandag 09 september
- woensdag 07 augustus
- woensdag 24 juli
- woensdag 03 juli
- maandag 17 juni
- woensdag 12 juni
- dinsdag 28 mei
- woensdag 22 mei
- woensdag 01 mei
- dinsdag 30 april
- donderdag 25 april
- donderdag 18 april
- dinsdag 26 maart
- woensdag 13 maart
- woensdag 06 maart
- donderdag 01 februari
- donderdag 25 januari
- woensdag 10 januari
- maandag 18 december
- woensdag 13 december
- donderdag 16 november
- woensdag 15 november
- donderdag 26 oktober
- dinsdag 17 oktober
- woensdag 20 september
- woensdag 06 september
- woensdag 23 augustus
- dinsdag 15 augustus
- woensdag 26 juli
- donderdag 01 juni
- woensdag 31 mei
- dinsdag 30 mei
- woensdag 10 mei
- woensdag 03 mei
- donderdag 13 april
- donderdag 06 april
- dinsdag 21 maart
- donderdag 16 maart
- dinsdag 07 maart
- dinsdag 21 februari
- dinsdag 07 februari
- donderdag 26 januari
- donderdag 05 januari
- maandag 31 oktober
- woensdag 10 augustus
- donderdag 21 juli
- donderdag 09 juni
- dinsdag 31 mei
- maandag 04 april
- donderdag 24 maart
- donderdag 17 maart
- dinsdag 08 maart
- donderdag 10 februari
- dinsdag 08 februari
- donderdag 03 februari
- dinsdag 28 december
- woensdag 01 december
- dinsdag 30 november
- dinsdag 23 november
- vrijdag 22 oktober
- donderdag 23 september
- donderdag 09 september
- woensdag 11 augustus
- donderdag 29 juli
- donderdag 15 juli
- donderdag 03 juni
- woensdag 19 mei
- donderdag 22 april
- donderdag 25 maart
- dinsdag 16 maart
- dinsdag 09 februari
- donderdag 28 januari
- donderdag 14 januari
- donderdag 24 december
- vrijdag 06 november
- donderdag 22 oktober
- woensdag 01 juli
- dinsdag 02 juni
- dinsdag 19 mei
- woensdag 06 mei
- woensdag 08 april
- donderdag 12 maart
- donderdag 05 maart
- dinsdag 18 februari
- woensdag 22 januari
- donderdag 16 januari
- donderdag 05 december
- woensdag 13 november
- vrijdag 01 november
- donderdag 25 juli
- dinsdag 16 juli
- donderdag 23 mei
- donderdag 02 mei
- woensdag 24 april
- donderdag 21 maart
- donderdag 07 maart
- donderdag 21 februari
- dinsdag 05 februari
- donderdag 29 november
- maandag 22 oktober
- woensdag 29 augustus
- donderdag 16 augustus
- donderdag 02 augustus
- donderdag 12 april
- woensdag 21 maart
- donderdag 15 maart
- donderdag 01 maart
- maandag 16 oktober
- vrijdag 10 februari
- vrijdag 02 december
- donderdag 17 november
- donderdag 03 november
- donderdag 25 augustus
- donderdag 21 april